El İşi Örnek

Her Gün Bir Kaşık Bal Tükettiğinizde Tüm Vücut Sisteminizde Değişim Başlayacak ve bakın neler oluyor

Her Gün Bir Kaşık Bal Tükettiğinizde Tüm Vücut Sisteminizde Değişim Başlayacak ve bakın neler oluyor

BALIN YAPISI VE ÖZELLİKLERİBal arısının en önemli ürünü olan bal, çok eski yıllardan beri, değeri kesinlikle kabul edilen kıymetli bir besin maddesidir. 15.000 sene kadar önce İspanya’daki mağaralardan birisinin duvarına; bir ressam, bal peteğinden bal alan komşusunun resmini çizmiştir. Geçen 10.000 yıl zarfında hiç kimse baldan daha tatlı ve saf bir yiyecek keşfetmemiştir. Bileşimindeki en önemli madde olan meyve şekeri; levülozdan dolayı şeker kamışından daha tatlıdır.

İçinde en az 181 sağlıklı besin bileşeni barındıran ‘altın sıvı’ bal; doğal şekerler, amino asitler, C, B vitaminleri ve kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum gibi bir çok mineralden oluşmaktadır. Bu özel besinsel güçleri ile bal, saf boş kalori olan şekere göre sağlığımıza oldukça faydalıdır. Hastalıklardan korunmak için Dünya Sağlık Örgütü de balı öneriyor

Hafızayı güçlendirir: Araştırmalara göre düzenli olarak bal tüketmek stresle savaşmaya yardımcı olur, hücresel antioksidan savunma sistemini yeniler ve böylece hafızayı güçlendirir. Ayrıca balda bulunan kalsiyum beyin tarafından kolayca alındığı için beynin çalışmasını da pozitif yönde etkiler.

Yaralar: Artık deride meydana gelen kesikler, yanıklar için modern antiseptik sular, gazlı bezler ve merhemler var ancak bunlara ulaşabileceğiniz bir yerde değilseniz ve elinizin altında bal varsa yaranın üzerine sürerek mikroplara karşı koruma sağlayabilir ve yaranın daha hızlı iyileşmesine yardımcı olabilirsiniz. Yara iyileşene kadar her 12 saatte bir balı tazelemeyi unutmayın.

Antioksidanlar: Bitki kaynaklı besinlerde bulunan ve en etkili antioksidanlar arasında gösterilen “polifenoller” bakımından zengin olan bal çeşitli hastalıkların önünü açan serbest radikalleri nötralize ederek koruma sağlar.

Mide rahatsızlıkları: Güçlü bir antiseptik olan balın her sabah aç karnına bir kaşık yenmesi tavsiye ediliyor. Günde bir kaşık bal sindirim yollarıyla alakalı pek çok hastalığı önlemeyebilir. Ayrıca midenizden geçerken mikropları öldürür, mukoz zarındaki küçük yaraları iyileştirir.

Diyabet: Diyabet nedeniyle kan şekerini kontrol altında tutmanız gerekmiyorsa rafine şeker yerine bal tüketerek kanser, kalp hastalıkları gibi ciddi sağlık sorunlarının görülme riskini azaltabilirsiniz.

Enerji: Efor gerektiren egzersizler sırasında yeterince enerjik olmadığınızı düşünüyorsanız 1 yemek kaşığı bal size istediğiniz enerjiyi sağlayabilir. Doğal Fruktoz ve glikoz içeriğinin yanı sıra antioksidanlar bakımından da zengin olan bal enerji çikolataları, karbonhidrat tozu veya enerji içeceklerinin yerine doğal bir enerji kaynağı olarak tüketilebilir.

Öksürük: Öksürüğü geçirmek için etkili bir çözüm sunan balı sıcak suya 2-3 çay kaşığı ekleyerek tüketebilirsiniz. Ancak uzmanlar balı 1 yaşından küçük bebekler için kesinlikle önermiyor. Bunun nedeni balın nadirde olsa bebeklerde görülen ve ciddi bir gıda zehirlenmesi olan botulizme yol açması.

Kolesterol: Bal “kötü kolesterol” olarak bilinen LDL kolesterolü düşürmek için doğal bir alternatif olarak tüketilebilir. Bu konuda yapılan çalışmalarda düzenli olarak bal yemenin toplam kolesterolü ortalama %5 oranında düşürdüğü belirtiliyor.

Reflü: Reflüsü olanların hem mide asidini dengelemek hem de ağrıları hafifletmek için sık sık kullandığı yöntemlerden biri de bal ve sirke karışımıdır.

Kilo problemleri: Bir tatlı kaşığı bal 24 kaloridir. Günlük kalori dengenizi kurduktan sonra, balı rahatlıkla tüketebilirsiniz. Yapılan bilimsel araştırmalarda, balın dozunda tüketildiğinde doygunluk sağladığı görülmüştür. Uyumadan önce tüketilen bir çay kaşığı balın, vücuttaki hücreleri yenilediği ve tatlı krizlerini önlediği belirtilmiştir.

Nefesiniz temiz kokar: Halitosis yani kötü kokan nefes, ağızda fazla bakterinin bulunması, diş sağlığında oluşan problemlerden veya fazla sarımsak ve soğan tüketmekten dolayı kaynaklanabilmektedir. Balda bulunan anti-bakteriyel özellikler, ağızdaki bakterileri öldürerek nefesinizin temiz kokmasına yardımcı olabilir.

Kalbinizi güçlendirir: Balda bulunan antioksidanlar damarların daralmasını önler. Damarların daralması kalp krizine, hafıza gerilemesine ve baş ağrısına neden olabilir. Her gün bir bardak suya birkaç kaşık bal ekleyip yerseniz bütün bunları önleyebilirsiniz.

Uyku sorunları: Balda bulunan faydalı şeker seratonin salgılanmasını sağlar. Seratonin ise melatonine dönüşür. Melatonin hormonu uyku kalitesini yükseltir.

Cilde faydaları: İltihabı önleyen ve bakterileri temizleyen yapısı nedeniyle bal yüzde meydana gelen sivilce tedavisi için önerilen doğal ürünler arasında ilk sırada gelmektedir. Ballı yüz maskeleri sivilce, akne oluşumunu tetikleyen bakteri birikimini engellerken mevcut sivilcelerin daha kısa sürede iyileşmesine yardımcı olur. Ayrıca nemi hapsederek cildin daha yumuşak olmasını sağlar.

Balın Doğallığı Nasıl Anlaşılır:

Bal buzdolabında şekerleniyorsa gerçektir.Balın yoğunluğu çok, akışkanlığı sürekli olmalıdır. Kesik kesik akan bal sahtedir. Çiçek balı hızlı, çam balı ise daha yavaş akar. (Çam balı, kimi özellikleri nedeniyle sahtesinin üretilmesi en zor bal türüdür.

Gerçek bal kaşıkla alındığı zaman akışkanlığı kesintisiz gelir.Buzdolabında yaklaşık 1 ay bekleyen balın krem ya da tereyağ kıvamına gelmesinin balın gerçek olduğunu gösterir.

Sabit kalem (kurşun kalem değil, ucu ıslandığı zaman mor renk yazan) alıp, bala uç kısımını daldırın sonra parmağınıza sürün renkli olarak çıkıyorsa bal karışıktır çıkmıyorsa hakiki baldır.Soğuk havada donmaz ise bal katkılı ya da sahtedir.

Sahte balın rengi biraz daha açıktır, gerçek balın kokusu yoktur. Gerçek balın kıvamı biraz daha katıdır.

Bal, şekerle yapılan diğer şerbetlere nazaran çok daha keskindir. Fazla yendiği zaman genizde hafif yanma yapar. Bu gerçek baldır.Balda hafif de olsa şekerden kaynaklı alkol olması nedeni ile kibrit çöpü veya kağıt üzerinde cızırdayarak yanar.

loading...
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

loading...