El İşi Örnek

Atatürk Çiçeği Özellikleri Ve Bakımı

Atatürk Çiçeği Özellikleri Ve Bakımı

Atatürk çiçeği, sütleğengiller familyasına ait kışın yapraklarını dökmeyen çalı türü bir bitkidir.

Anavatanı Meksika ve Orta Amerika olan çiçeğin, ülkemizde yetiştirilmesi ve tanınmasına Atatürk önayak olmuştur. Yetiştirilmesi sırasında görev alan bitki bilimcilerden gelen öneri üzerine Türkçe’de, çiçeğe, Atatürk çiçeği ismi verilmiştir.

Yılbaşına doğru açan sarı renkli ufak çiçekleri vardır. Özellikle bu çiçeklerin altında yer alan ve yaklaşık iki ay süreyle nar kırmızısı renginde kalan çanak yaprakları çoğunlukla çiçek sanılır. Çanak yaprakları genellikle kırmızı olsa da pembe ve beyaz olanları da vardır. Geniş, oval biçimli, sivri uçlu, yeşil yapraklarının üstünde ateş kırmızısı yaprak çanakları ile kış aylarının en etkileyici ve en gösterişli bitkisidir.

Hıristiyan dünyasında noel süslemelerinde yaygın olarak kullanılmasından dolayı Noel yıldızı olarak da bilinir.

Ilıman iklimlerde açık havada yetişen bitkinin boyu 5 metreye kadar uzayabilir. Soğuk iklimlerde saksıda yetiştirilen bitkinin boyu, genellikle 1 metrenin altındadır.

Atatürk çiçeğinin gereksinimi olan uygun sıcaklık, çiçeklenme döneminden önce 15-20 santigrat derece, çiçeklenme döneminde 13-15 santigrat derecedir. Çiçekli iken sıcaklık 13 santigrat derecenin altına düşmemelidir. Çiçeklenme döneminden sonra ise 10-12 santigrat dereceye gereksinim duyar. Atatürk çiçeği, sağlıklı gelişim için uygun sıcaklık yanında, yüksek oranda neme (%70-75) ihtiyaç duyar.

Atatürk çiçeği, yazın aydınlık yarı gölge yerleri sever.

Atatürk çiçeği yılbaşında çiçeklenmesi ve yaprakların kızarması için Eylülden itibaren günde en az 14 saat kesintisiz karanlığa maruz kalmalıdır. Bunu sağlamak için bitki akşam 17.00-08.00 saatleri arasında ışık sızmayan karanlık bir dolaba kaldırılabilir, üstüne ışık geçirmeyen bir örtü ya da kutu örtülebilir. 14 saatlik süre içinde 1-2 dakikalık yapay aydınlatma dahi çiçeklenmeyi ve dolayısıyla yaprakların kızarmasını engelleyeceğinden dolabın kapağı ya da örtü açılmamalıdır. Bu ışık rejiminin 10-12 hafta uygulanmasının ardından ilk tomurcukların görülmesiyle bitki, bol ışık alan aydınlık yerlerde bulundurulmalı ancak doğrudan güneş ışığından korunmalıdır.

Atatürk çiçeğini saksıda yetiştirmek için, bahçe toprağına kil, yaprak çürüntüsü ve yanmış çiftlik gübresi karıştırarak elde edeceğimiz karışımı kullanabiliriz.

Atatürk çiçeği için satın aldığınız ilk yıl saksı değişimine ihtiyaç yoktur. İlk yıldan sonra her yıl nisan ayında bitki özenle yerinden sökülür, saksıdaki eski toprağı çıkarılır, uygun yeni toprak eklenerek aynı saksıya dikilir.

Atatürk çiçeğine Haziran-Ekim ayları arası ayda iki kez standart sıvı gübre verilmesi faydalı olur.

Atatürk çiçeğine Haziran’dan Eylül’e kadar olan sürgün verme döneminde bol su verilmelidir. Sıcak havalarda yapraklarına su püskürtülmelidir. Aralık-Ocak aylarındaki çiçeklenme döneminde verilen su miktarı azaltılmalıdır. Çiçekli dönemde bitkiye çok su verilmesi, yaprakların dökülmesine neden olur. Ocak ayı ortasından Nisan ayına kadar olan dinlenme döneminde bitkiye çok az su verilmelidir. Bu dönemde toprağı tamamen kuruduktan sonra, 2 gün daha bekleyip su vermek yeterli olacaktır.

Atatürk çiçeği, çiçeklenmesi bittikten sonraki dinlenme dönemi sonunda Nisan ayında topraktan itibaren 10-15 cm kalacak şekilde kesilerek budanmalıdır.

Atatürk çiçeğinin çoğaltılması çeliklerinden yapılır. Budadığınız dallardan 10 cm çubuklar kesin. Büyük, yayvan bir kavanozun dibine dört parmak yüksekliğinde yeterince nemli toprak koyun, bastırmayın. Çubukları toprağa birkaç santim ara ile batırın. Kavanozun ağzını naylon ile kapatın (Naylona birkaç delik açabilirsiniz.) ve kavanozu direkt güneş almayan ama çok aydınlık ve sıcak bir yere yerleştirin. Her gün veya gün aşırı kavanozun ağzını açarak havalandırın. Bir hafta veya on gün içinde dalların filizlendiğini göreceksiniz. Dallar filizlendiği halde yeterince köklenmemiş olabiliyorlar. Bunun için dallardaki filizler birkaç minik yaprak açıncaya kadar beklenmesi faydalı olur. Bu süre içinde dalların toprak altındaki kısmında köklenme tamamlanmış olur. Köklenme işlemi tamamlandıktan sonra dallar yerinden sökülerek, uygun toprakla hazırlanan yeni saksılara dikilir.

loading...
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

loading...