El İşi Örnek

Çiçeklerde Saksı ve Toprak Değişimi Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?

Çiçeklerde Saksı ve Toprak Değişimi Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?

Saksı ve toprak değişimi çok mecbur olmadıkça genel olarak ilkbahar mevsiminde yapılmalıdır. İlkbahar mevsiminin hangi ayında yapacağımızı anlamak için ise yaşadığınız bölgede evleri ısıtmada kullanılan soba, kalorifer vs kullanmayı bıraktığınız ve artık sık sık camları açmaya başladığınız günler çiçekleriniz için saksı ve toprak değişimi için en uygun zamanlardır. Bu dönemi, ayva ağaçlarının çiçek açtığı zaman olarak ifade edebiliriz.

Bitkilerin saksı değişim süresi bitkiye göre değişmektedir. Hızlı gelişen bitkilerde her yıl saksı değişimi yapılırken, yavaş gelişen bitkilerde 2-3 yılda bir saksı değişimi yapılabilir. Saksıyı kaldırıp drenaj deliklerine bakınca, drenaj deliklerinden kökler çıkmaya başlamış veya saksının toprağının yüzeyini kökler sarmış ise, bitki için saksı değiştirme zamanı gelmiş demektir.

Saksı Değişiminde Hangi Toprak Kullanılır?

Hazır torak kullanacaksanız, çiçeğinizin için özel üretilmiş toprak alabilirsiniz, ya da çiçeğiniz ihtiyaç duyduğu karışımı birkaç toprağı karıştırarak elde edebilirsiniz. Hazır alacağınız toprakların güvenilir yerlerden alınması ve güvenilir markalar olmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Bazen çarşıda pazarda çok ucuza satılan topraklar bitkiler için zararlı maddeler içerebiliyor veya saman gibi besleyiciliği olmayan karışımlardan oluşabiliyor. Bu konuda çevrenizde danışacağınız kişilerden yardım alabilir veya büyük marketlerin çiçek reyonundaki görevlilerden yardım alabilirsiniz. Bitkinizin ihtiyaç duyduğu toprak karışımını öğrenip bunları kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Bitkide kullanılacak toprak yeterince nemli olmalı fakat ıslak olmamalı. Eğer ıslaksa havalandırılmalı ve yapış yapış hali gittiğinde kullanılmalıdır.

Saksı Seçiminde Nelere Dikkat Edilmeli?

Saksı seçiminde ilk dikkat edilmesi gereken en önemli konu, saksıda drenaj deliklerinin bulunuyor olması gerektiği. Eğer yoksa saksının dibinde delikler açılmalı ki, su içerde kalmasın alt deliklerden süzülsün gitsin. Yüksek nem isteyen bitkilerde toprak saksılar kullanılması daha uygun olur. Toprak saksılar çevreye daima nem saldıkları için nemi seven bitkilere hayat verir. Yine çok güneş isteyen bitkilerde toprak saksı kullanılmalı. Bitkinin kökleri devamlı saksının kenarlarına ilerleme eğilimi göstererek saksının içi çeperlerine yapışır. Plastik saksılar güneş altında ısıyı içeri geçirdiği için kökler fazla rahatsız olur ve bu durum bitkinin gelişimini olumsuz etkiler. Toprak saksılar ise güneş ısısını içeri geçirmezler.

Saksı seçiminde yeni saksının eski saksıdan bir numara büyük olmasına dikkat edilmelidir. Saksı rengini bitkinin çiçekleri ile aynı renk yapabilirsiniz. Bu çiçeğinizin daha güzel görünmesini sağlar. Eski saksıyı kullanacaksanız çamaşır suyu gibi kimyasallarla saksıyı dezenfekte ederek kullanmalısınız. Gereksiz yere saksı değişikliği yapılmamalı, bitki büyüdükçe saksı değişikliği yapılmalıdır.

Toprağa Ponza Taşı İlavesi Yapılmalı mı?

Özellikle ev ve ofis gibi esintisi olmayan ve yeterince havadar olmayan kapalı ortamlarda yetiştirilen bitkilerde ve dışarı çıkarıyor olsanız dahi sukulentler gibi bitkilerin toprağına mutlaka dörtte bir oranında ponza taşı karıştırılmalıdır. Ponza taşı bitkilerin toprağı için hayati önemi olan havadar olma özelliği kazandırır. Eğer ponza taşı bulamadıysanız, toprağın havadar olmasına yardımcı olması için, irili ufaklı ortalama nohut büyüklüğünde rendelenmiş strafor (bildiğimiz beyaz eşyalarda kullanılan köpük) kullanabilirsiniz.

Bitki Eski Saksıdan Nasıl Çıkarılır?

Eğer bitkiyi daha büyük bir saksıya alacaksanız, suladıktan birkaç saat sonra çıkarma işlemi yaparsanız kalıp halinde çıkarabilirsiniz. Plastik saksılarda saksıyı yanlarından kesebilirsiniz veya iki yanından bastırıp rahatlıkla çıkarabilirsiniz. Diğer saksılarda saksının iç çeperi ile toprak bir bıçak yardımı ile ayırarak, bitkinin en alt kısmından tutun ve bitkiye zarar vermeden yukarı doğru hafifçe çekin. Bazı bitkilerin kökleri çok hassas olduğundan tutunduğu toprak parçasından ayırmadan sökülmesi gerekir. Bitkiyi saksıdan çıkardığınızda kökleri birbirine çok fazla dolanmışsa onları çözün ve çok uzun kısımları keserek kısaltın.

Eğer bitki aynı boy saksıya dikecekseniz, köklerin en sağlıksız görünenlerinden başlayarak dörtte bir oranında budama yaparak dikiniz.

Bitki aynı boy saksıya dikilecek ise ve kök budaması yapılacaksa toprağın hafifçe kuruması beklenmeli ve ondan sonra söküm işlemi yapılmalıdır. Köklerin arasındaki eski topraklar köklere zarar vermeden temizlenerek yeni toprak ilavesi yapılmalıdır. Daha büyük saksıya alınma durumunda köklerin arasındaki eski toprağın temizlenmesine gerek yoktur.

Yeni Saksıya Nasıl Dikim Yapılır?

Saksının altındaki drenaj deliklerinin üzerine orta irilikte taşlar veya iri strafor parçaları dizdikten sonra üzerine 3-5 cm toprak yayın ve biraz bastırın. Sonra bitkinizi bunun üzerine oturtun ve toprağa fazla bastırmadan köklerin arasını ve bitkinin etrafındaki boşlukları toprakla doldurun. Köklerin arasındaki boşlukları toprakla iyice doldurmak için parmaklarınızı veya bir çubuk kullanabilirsiniz.

Toprağın oturması için hafifçe bastırın. Eğer uzun boylu bitki ise dik durması için iyice bastırılması gerekir. Toprağa ponza taşı veya strafor karıştırdıysanız bastırmanız bitki için bir problem yaratmayacaktır. Bitkinin kök boğazının saksının kenarından en az 5 cm aşağıda olmasına dikkat edilmelidir.

Bitkinizi yeni saksısına aldıktan sonra, can suyunu verebilirsiniz. Can suyu verme işlemini suyu azar azar dökerek 3 veya 4 kerede bitirin. Sukulenletler ve Duaçiçeğigiller gibi bitkilerde bitki yeterince nemli bir toprağa dikilir ise hemen su vermek gerekmiyor. Böyle olunca köklerin yeni toprağa adapte olmaları daha kolay oluyor. Fakat toprak yeterince nemli değilse hemen can suyu vermek gerekiyor.

Hassas bitkilerde yeni saksı değişiminde ilk 10 gün boyunca daha nemli hava sağlanmalı. Saksı değişimi yapılan bitkiler direk güneş ışığından korunmalı. Yeni toprağına alışana kadar bitkilerin daha hassas olacağı unutulmamalı

loading...
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

loading...