El İşi Örnek

Gözlerimize İnanamadık: Dünyanın En Kilolu Bebeği Bakın Kaç Kilo Doğmuş!

Gözlerimize İnanamadık: Dünyanın En Kilolu Bebeği Bakın Kaç Kilo Doğmuş!

Doğum hem mucizevi hem de oldukça zor bir şey. Ancak Avustralya’da doğan bu bebek, dünyanın en zorlu doğumlarından birini yaşattı belki de annesine. Tam 18 kilo doğan bebek, şimdiye kadarki en kilolu doğan bebek unvanına sahip oldu.

Hamileliğin ve doğumun zorluklarını biliyoruz. Her ikisi de korkunç derecede zor olduğu kadar içinde müthiş bir mucize de barındırıyor. Annelerin asla unutamadığı o büyülü doğum anı, bazen tahmin edilenden çok daha zorlu geçebiliyor. Tüm bu zor süreç de annenin çocuğunu gördüğü ilk an yitip gidiyor sanki. Her şeyin geçmesi, dünyaya yepyeni bir bebek getirmek ve daha fazlası… Doğum sancıları, hamilelik kiloları, hareket ederken zorlanma gibi tüm yorucu şeyler, doğumla birlikte tarihe karışıyor.

Bebeklerin genellikle sağlıklı boy ve kilo oranında doğduğu günümüz şartlarında, bazı vakalar özel dikkat ve ilgilenme gerektiriyor. Bebekler genellikle 46 ila 53.5 santimetre uzunluğunda ve 2.5 ila 4.3 kilogram ağırlığında doğuyor. Bunların hepsi genel bilgiler olmakla birlikte, şimdi hayal etmenizi istediğimiz bir şey var: Tüm bu verilerden beş kat daha büyük bir bebek dünyaya getirdiğinizi düşünün! Bu olay, Avustralya’daki bir hastanede gerçekleşti.

Bundan birkaç hafta önce aşırı kilolu bir kadın doğum yapmak üzereyken hastanenin acil servisine kaldırılmış. Doktor, genel muayeneyi gerçekleştirdikten sonra kelimenin tam anlamıyla şoka girmiş. Sonuçlar, bebeğin 18 kilogram ağırlığında doğacağını gösteriyormuş! Oldukça ekstrem olan bu durumda doktorlar sezaryen doğum uygulamaya karar vermiş.

“Daha önce de aşırı kilolu hamilelerle karşılaşmıştık ancak bunun gibi bir vaka hiç başımıza gelmemişti. Bu doğumun hayatımızın sonuna kadar aklımızda kalacağı kesindi ama kilonun esas sahibinin bebek olduğunu fark edince daha da fazla şaşırdık” diyor doktor. Ayrıca ikiz ya da üçüz durumu söz konusu olduğunu da düşündüklerini ve bu durumun enderliğinin kitaplarda nasıl anlatılacağını bile düşündüklerini söylüyor doğumdan önce.

Elbette herkesin bildiği gibi, aşırı kilolu olmak her yaştan insan için büyük bir problem. Ama iş daha doğmamış bir çocuğa geldiğinde, çok daha tehlikeli bir hal alıyor. Macrostomia adı verilen bu durum, oldukça dikkatle incelenmesi gereken hastalıklara işaret ediyor esasen. Bu aşırı kilo, birçok hastalığa yol açabilir:

Zor nefes alma Makroskomik bebekler, sıklıkla nefes alma porblemleri yaşar. Hipoglisemi

Kan şekeri değerleri 50 mg/dL’nin altına düştüğünde yaşanan bu hastalık, oldukça tehlikelidir. Özellikle böbrekleri, kalbi ve beyni etkiler.

Polisitemi

Makrostomik bebeklerin yaklaşık olarak yarısı, daha fazla kırmızı kan hücrelerine sahiptir ve bu da kanın yavaşlayıp pıhtılaşmasına neden olabilir.

Hipobilirübinemi

Bilirubinin beyni koruyan çeperi geçmesiyle yaşanan hastalıktır. Doğrudan beyin nöronlarını etkiler ve ölmelerine neden olur.

Eğer bu gibi hastalıklara sahip ve aşırı kilolu çocuklara sahip olmak istemiyorsanız yapmanız gereken en önemli şey öncelikle kendi sağlığınıza ve beslenme düzeyinize dikkat edip bebeğinizin gelişimini de doktorla birlikte izlemelisinizi. Ayrıca fiziksel olarak aktif olmanız da, bu vakaların yaşanması riskini azaltıyor.

18 kiloluk rekortmen bebeğimize sağlık ve mutluluk diliyoruz. Umarız, çok geç olmadan sağlığına kavuşabilir.

loading...
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

loading...