El İşi Örnek

Küpe Çiçeğini Tohumdan Ve Çeliklerinden Çoğaltabilirsiniz

Küpe Çiçeğini Tohumdan Ve Çeliklerinden Çoğaltabilirsiniz

Küpe çiçeği – Küpeli – FuchsiaKüpeçiçeğigiller familyasından Fuchsia cinsinden olan yaklaşık 100 türü bulunur. Anayurdu Orta ve Güney Amerika ile Yeni Zelanda’dır. Dilimizde ismini küpeye benzer çiçeklerinden almıştır. Diğer bir adı da küpelidirAsılı saksılarda yetiştirilen ve harika iki tonlu renkleri(genellikle mor, kırmızı, pembe ve beyaz) yüzünden sarkan çiçekler arasında en popülerlerinden birisidir. Genelde kışın yapraklarını döken çok yıllık otsu bitkidir.

Çiçekleri katmerli ve katmersiz, soğuğa dayanıklı daimi bahçeli cinsi, sıcağa güneşe dayanıklısı, dik ve sarkıcı olmalarına göre cinsleri, minyatür çiçeklisi, dev çiçeklisi gibi cinsleri vardır.

Ülkemizde, bahçe ve balkonların çok sevilen bol çiçekli bitkisidir. Çit bitkisi olarak da yetiştirilebilir.

2-3 metreye kadar boy atan türleri de bulunan küpe çiçeğinin yaprakları yeşil ve alacalı renklerde olur ve genellikle karşılıklı, almaşık ya da sarmal dizilimli, geniş yumurtamsı veya mızrak biçimindedir. Küpe çiçeğinin çiçekleri melez türlerine göre çeşitlilik gösterir. Portakal renginden beyaz, pembe, kırmızı ve mora çalan mavi ve eflatuna kadar çeşitli renklerde olan çiçeklerinin ortak özelliği, küpe biçiminde aşağıya doğru sarkık olmalarıdır.

Küpelinin, dar, boru veya çan şeklinde göz alıcı çiçekleri vardır. Genellikle ilkbahardan sonbahara kadar çiçeklerini korur.

Küpeli doğrudan güneş ışığı almayan aydınlık ve havadar yerleri sever. Doğrudan güneş ışığına maruz kaldıklarında yaprak ve çiçek dökülmeleri görülür. Eğer bol güneşe dayanıklı küpe çiçeği istiyorsanız Mrs. People cinsi tavsiye edilir; hem soğuğa, ağır olmayan donmalara çok dayanıklıdır. Bol nem isterler. Yaz aylarında sabah akşam yapraklarının altına üstüne su püskürtme küpe çiçeğine iyi gelir. Don olaylarına çok duyarlıdırlar. Kış aylarında 4 dereceden daha düşük sıcaklık bitkiye zarar verir. Eğer küpe çiçeğini bahçede yetiştirecekseniz, iklim olarak Güney Ege ve Akdeniz Bölgelerimizin kıyı kesimlerinde ve sert rüzgarlardan korunmalı yerlerde yetiştirilmesi uygundur.

Küpe çiçekleri Geçirgen ve gevşek toprak sever. Toprağın suyu ne çok fazla ne çok az tutması gerekir. Organik madde içeriği zengin, nemi iyi koruyabilen, funda, gübre ve bahçe toprağının karışımı, küpe çiçeği için uygun bir karışımdır. Ağır sıkı topraklarda küpe çiçekleri fazla uzun ömürlü olmaz her an kökler çürüyebilir ölebilir.

Küpe çiçeği saksının yanlarından aşağı sarkacağı için yuvarlak saksı daha güzel görünür ve daha uygundur. Küpeli asılı saksılarda daha güzel görüntü sunar. Eğer yerde yetiştirecekseniz aşağı sarkabileceği kadar yüksek bir platformun üzerine yerleştirmenizi tavsiye ederiz.

Küpe çiçeği eğer tamamen gölge bir ortamda yetiştiriliyor ise haftada 2 yada 3 kez sulamak yeterli gelecektir. Burada sulama sayısı toprağın yapısı ve bitkinin bulunduğu ortamla doğrudan bağlantılıdır. Esas olan toprağın kurumasına izin verilmeden nemli tutmaktır. Eğer yapraklar sarıya dönüyor ise çiçeğinizi az suluyor olabilirsiniz. Eğer toprağı doyuracak kadar su koyarsanız da bitkinizin kökünü çürütebilirsiniz. Kış aylarında yapraklarını ve çiçeklerini döken çiçekleri 1.5 ayda 1 kere sulamanız yeterlidir.

Küpe çiçeğinin bol çiçek açması için ilkbaharda taze dallar üç boğumlu olduktan sonra tepelerini kırparsanız fazla dallı budaklı olur buda daha fazla çiçek açmasını sağlar. Ayrıca dalların ucunda oluşan çiçekler sağlıklı görünümünü kaybettiği zamanlar dalın ucundan 4-5 cm kadar kesilmesi yeni çiçekler açmasını hızlandırır. Çiçeklenme mevsiminin uzaması için yazın düzgün olarak besin verilir. Her yıl ilkbahar gelince şubat-mart aylarında, gözler patlamadan önce saksısını ve toprağını değiştirmelidir. Nisan-ağustos ayları arası haftada bir kez 2-3 g/l kompoze gübre verilir.

İlkbahar başlarında çok fazla boylanmış bitkiler şubat ayında kuvvetlice budanır. Ancak bahar ayı uyanması hiç başlamadan önce budama yapılmalıdır. Genç bitkilerde ise, dallanmayı teşvik etmek için yine şubat ayında uç alma yapılır. Küpe çiçeklerine sert bir budama uygulanıp bitkinin toprak düzeyinde kısaltılması gerekir. Çalı manzarasında olan bitkinin tepe tomurcukları kesilerek yeni bir şekil kazandırılıp gelişmesi sağlanır ve bu işlem sık sık tekrarlanır. Sonbahar da, gelişmesi durduğu zaman budanması yapılmalı. Çiçekleri geçince eylül-ekim ayı içerisinde toprak seviyesinden 4-5 cm yukarıdan tamamen budanır. Toprak değişimi içinde ilkbahar başında hiç uyanma olmadan önce yapılmalıdır.

Küpe çiçeğini tohumdan ve çeliklerinden çoğaltabilirsiniz. Tohumdan yetiştirmek oldukça zor ve zahmetli olduğu için, size çeliklerden yetiştirmenizi öneririz. Çeliklerden çoğaltmak için en uygun yöntem 6-8 cm boyunda genç dallardır. Dalın altta kalan yapraklarını temizleyin ve 10cm derinliğinde bir kap veya saksı alıp içerisine saksı kumu koyun. Bir kalem yardımı ile bir delik oluşturun ve dalınızı içerisine yerleştirin.

Nemi içeride hapsetmek için üzerini streç ile kapatın ve ılık bir ortamda bekletin. Bu 1 aylık süreçte kökler oluşacak ve bitkinizin gövdesi gelişmeye başlayacaktır. Artık bitkinizi daha büyük saksıya taşıyabilirsiniz.

loading...
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

loading...