El İşi Örnek

Suda bekleyen parmaklar neden buruşur

Suda bekleyen parmaklar neden buruşur

Suda uzun süre kaldığında parmakların buruşma nedeni ortaya çıktı.
Suda uzun süre kaldığında parmakların buruşma nedeninin derinin süngerimsi özelliğinden değil, ıslak nesneleri daha iyi kavrayabilmek için olduğu belirlendi.

İngiltere’deki Newcastle Üniversitesi’nden bilim adamlarının araştırması buruşmuş parmakların ıslak durumlarda daha iyi kavrama sağladığını gösterdi.

Araştırmacılardan Tom Smulders, bunun, ”araçların daha iyi yol tutmasını sağlayan lastiklerdeki tırtıklara benzediğini” vurguladı.

Smulders ve ekibi, gönüllülerden önce elleri kuru olarak farklı boyutlardaki misketleri tutmalarını istedi. Daha sonra bilim adamları gönüllülere bu işlemi ellerini 30 dakika sıcak suda beklettikten sonra yaptırdı.

Katılımcıların parmakları buruşmuşken ıslak misketleri daha çabuk yakaladıkları görüldü.
Smulders, ”Parmakların buruşması akarsuda yiyecek ya da nemli bitkileri toplamak için atalarımıza yardım etmeyi sağlamış olabilir” ifadesini kullandı.

Biyologlar, daha önce suda uzun süre kalındığında el ve ayakların buruşmasının, suyun deriyi şişirmesinden kaynaklandığını düşünüyordu.

Söz konusu araştırma sayesinde, bu sürecin sinir sistemi tarafından harekete geçtiği ve kan damarlarının büzüşmesinden kaynaklandığı anlaşıldı.Smulders, sinir sisteminin, bir süre ıslak kaldığını anlamasından sonra parmak uçlarındaki kan damarlarını daha ince hale getirdiğini, parmakların hacminin azaldığını ancak aynı boyutta kaldığı için derinin büzüldüğünü belirtti.

Araştırma, İngiliz ”Biology Letters” dergisinde yayımlandı.

Bir başka anlatıma göre parmak ucu buruşması;
İnsan vücudu kıllar ile kaplıdır. Bu kıllarını kimisi uzun kimisi ise çok kısadır. Bu sebepten dolayı bazı kıllarımızı rahat bir şekilde görebiliriz bazılarını ise göremeyiz. Bu kıllarımızın diplerinde yağ bezeleri bulunmaktadır.

Sebum olarak nitelendirilen bu yağ bezelerinden çıkan yağlar, su geçirmez bir tabaka oluşturmaktadır. Bunda sebumların oluşturduğu keratin tabaka etkilidir. Bundan dolayı vücudumuz su geçirmemektedir. Su geçirmeyen derimiz bu olay sonucunda yumuşamaktadır.

Vücudumuzda parmak uçları ve tabanlarımızda kıl ya da tüy bulunmamaktadır. Çünkü bu bölgeler çok kullanıldığı için kıl oluşumu gerçekleşmemektedir. Kıl ve tüy bulunmayan bu yerlerde koruyucu keratin tabakası bulunmamaktadır. Keratin tabakası bulunmayan bu yerler kalın bir deri tabakasına sahiptir.

Parmak uçlarımız ve tabanlarımız suyun içinde uzun bir süre bulunması sonucunda derimizin altına su girmektedir. Burada su kendine yer bulmak istemektedir. Ancak parmak uçlarında ve ayak tabanlarımızda bulunan kalın deri suya yer vermemektedir. Yapısı gereği suya yer veremeyen bu bölgelerimizi bir süre sonra eğilmekte ve büzüşmektedir.

Ellerde aslında bu buruşmayı önleyen keratin tabakası bulunmaktadır. Ancak buraların sık sık yıkanması sonucunda keratin tabaka giderek kaybolmaktadır. Kaybolan keratin tabakası sonucunda derimiz içine su almaktadır.Su alan deri ise kısa bir süre sonra buruşmaktadır.

Ellerimizin suda buruşması osmos prensibiyle bağlantılıdır. Osmos prensibine göre daha sulu bir madde, daha yoğun katı bir maddenin içine girdiğinde su geçirir. Bunu elimizin su içerisine girmesi şeklinde uyarladığımızda olay daha net bir şekilde anlaşılmaktadır.

Derinin içine geçen su deriyi şişirmektedir. Bu şişme olayı sonucunda deri büzülerek yüzeyini genişletmektedir. Dikkat edersek; bir süre sonra elimiz tekrar eski haline dönmektedir. Çünkü; derimizin altına giren su bir süre sonra buharlaşmaktadır.

Görüldüğü gibi buruşma sadece ellerimizin ve ayaklarımızın bir kısmında meydana gelmektedir. Diğer bölgelerimizde bu buruşmanın meydana gelmemesinin sebebi kıllarımızın dibinde bulunan yağ bezeleridir.

loading...
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

loading...