El İşi Örnek

Orkide Nasıl Çoğaltılır: 3 Ayrı Orkide Çoğaltma Yöntemi

Orkide Nasıl Çoğaltılır: 3 Ayrı Orkide Çoğaltma Yöntemi

Orkide çoğaltma çeşitli yöntemlerle yapılabileceği gibi kesin sonuç veren başarılı yöntemleri uygulamak işinizi kolaylaştırır.Orkide çoğaltma işlemleri içerisinde en doğrusu vejetatif yöntemle orkide çoğaltmadır. Yeterince gelişmiş bir orkidenin çiçek açması durduktan sonra nazikçe kabından alın, eski kabuk ve ölü kökleri steril bir jilet veya makasla kesin, ardından kökleri ikiye ayırın. Sonra orkideyi iki ayrı kaba yerleştirip, tekrar çiçeklenmeye neden olacak koşulları sağlayacak evinizin bir odasına koyun.

Daha büyük bir kaplara koyma hatasına düşmeyin, çünkü orkideler büyük geniş kaplar yerine köklerinin küçük bir alanda kalabalık şekilde durmasını ister.Orkide çoğalması için ideal ısı aralığı 15-25 derece arasıdır.Orkide çoğalma işleminin başarılı sonuç vermesi için nem ve gölge önemlidir.

Orkide sulaması özenle yapılmalıdır. Mümkünse yağmur suyu kullanın.Orkide yaprakları direk güneş almamalıdır bu yanmalarına ve çiçek vermemelerine neden olur.Toprağının özel orkide toprağı bileşenleri içermesi ve su tutucu nitelikte olmasına özen gösterin.

#Orkide çoğaltma işlemini tohumla da yapabilirsiniz. Ancak bu yöntem daha çok laboratuvar ortamı ve steril standartları sağlamanız gerektiren bir yöntemdir.

Orkide yetiştirme oldukça detay içeren ve büyük özen isteyen bir işlemdir. Çünkü orkide bitkisi diğer tüm bitki türlerinden daha hassas ve özel bakıma ihtiyaç duyar.

Öncelikle orkide yetiştirme başarılı olması için uygun şartlar sağlanmalıdır.Orkide sulaması özenle yapılmalıdır. Mümkünse yağmur suyu kullanın.Serin ve direk ışık almayan ortamda olmasına dikkat edin.Kalorifer yakınları gibi kurutucu özellikte yerlerden kesinlikle uzak tutun.Toprağının özel orkide toprağı bileşenleri içermesi ve su tutucu nitelikte olmasına özen gösterin.

Orkide nasıl çoğaltılır?

Orkideler ilgiye ihtiyaç duyan çok narin bitkilerdir ve orkide yetiştirme oldukça zordur. Çiçek türleri içerisinde en hoş görünümlü olanların başında gelseler de bu görünümü elde etmek kolay değildir. Peki bu kadar zor bir bitki olan orkide nasıl üretilir? Evde orkide nasıl çoğaltılır? Orkide çoğaltma iki şekilde yapılabilir; tohum ve vejetatif yöntemler orkide çoğalmasının en önemli yollarıdır.

Vejetatif yöntemlerle orkide nasıl çoğaltılır?

Yeni başlayanlar için orkide nasıl yetiştirilir ve orkide nasıl çoğaltılır soruları için en etkili cevap vejetatif yöntemlerdir. Vejetatif orkide çoğaltma genellikle bir orkide koleksiyonunu oluşturmak için kullanılır.

Vejetatif orkide çoğaltma üç şekilde başarılabilir; ayırma yoluyla, arka ampullerle ve keiki yöntemiyle orkide çoğaltılır. Her birinin tekniği öncelikle yeni bireyi üretme araçlarında ve erken bakımda farklılık gösterir.

Büyümüş orkideleri bölmek zor olabilir, tekniğe karar vermeden önce bitkiyi incelemek, işi kolaylaştırarak, güçlü çoğalmaları sağlar ve hızlı bir yol izlenebilir.

Ayırma ile orkide nasıl çoğaltılır?
Orkide bitkisi büyüdükten ve birkaç yıl çiçeklendirildikten sonra, fazla büyüdüğü kanaatine varılırsa bitki iki ya da daha fazla parçaya ayrılabilir. Özellikle phalaenopsis orkide nasıl çoğaltılır sorusu için ayırma yöntemi en ideal cevaptır. Peki orkide nasıl çoğaltılır?

Çiçeklenme bittikten sonra ve yeni büyüme başlamadan önce orkideyi ikiye ayırın.Orkideyi ayırmanız için en az 8 gövdeli olmasına dikkat edin aksi takdirde bitkinin ölümüne yol açabilirsiniz.Orkideyi saksıdan çıkardıktan sonra suya sokup çıkararak köklerini tamamen temizleyin.Kökleri temizlenen çürümüş ve ölü kök ve kabuklardan su yardımı ile iyice temizlenen orkide köklerini ilk etapta ellerinizle biraz ayrıştırdıktan sonra keskin bir budama bıçağıyla ikiye ayırın. Kökler ayrıldıktan sonra orkide nasıl dikilir? Orkide köklendirme nasıl olur?

Ayrılan orkideleri yeni kök harcıyla birlikte iki ayrı kaba yerleştirin.Orkide köklendirme için en önemli kısım orkide toprağının su tutucu niteliğinde olması gerektiğidir.Ayrıca orkide dikiminde kapların çok büyük olmamasına ve köklerin birbirine yakın olmasına dikkat edin.Bu süreçten sonra işleme uğramış orkideleri dinlenmesi ve kendini toparlaması için yaklaşık bir hafta ya da 10 gün gölge ve nemli özellikle geceleri rüzgarı hissedebilecekleri bir alana alın.

Daha sonra normal bakım koşullarının bulunduğu yere alabilirsiniz.Arka ampul ile orkide nasıl çoğaltılır?Birçok orkidede semptodik büyüme vardır. Orkidelerin psödobulbs adı verilen genişlemeleri oluşturan yatay olarak büyüyen sapları vardır.Eğer bitki yeterince büyüme sapı(psödobulb) içeriyorsa üç ya da dört parçaya ayrılabilir ancak büyüme saplarına dikkat edilmelidir.

Aktif psödobulb içermeyen kısımlar ‘arka ampul’ olarak adlandırılır.Arka ampul, aktif olmayan, ancak aktif büyümeye zorlanmış bir ya da daha fazla uyku halindeki “göz “ün bulunduğu eski psödobulblerden oluşan bir gruptur.Bitki aktif bir büyüme noktası veya birden çok arka ampul içerecek kısımlar halinde bölünmelidir.

Arka ampuller ayırma benzeri şekilde diğer bir saksıya nakledilir. Özel orkide toprağı kullanılır.Önemli bir püf noktası olan orkide saksıya nasıl dikilir için köklerin hava almasının esas olduğu unutulmamalıdır. Aksi takdirde orkide kendine geliştiremez.

Bazı durumlarda “gözler” birkaç hafta içinde uyanmaya başlayıp aniden faaliyete geçerken bazen iki yıl uykuda kalabilirler.
Orkidenin yeni dal vermesi için yaprak ve arka ampullerin yeşil olması önemlidir, onlar yeşil olduğu sürece nihai gelişim için umut vardır.

Arka ampullerin gelişmesinin önemli bir yolu nemli ortamdır bu nedenle arka ampulleri canlı yosun üzerine koymak veya kap içerisinde yosunlara yer vermek önemli bir gelişim faktörü olur..Bitkiyi oldukça nemli bir atmosferde tutarsanız “gözler” kısa zamanda gelişecektir.Sıkça su püskürtmek ve nemli tutmak oldukça önemlidir. Ancak arka ampullerin çürümeye meyilli olanları anında saksıdan çıkarılmalıdır.

Orkide Klonlama nedir?

Orkide nasıl çoğaltılır sorusunun en etkili cevaplarından biri hobi severler için orkide klonlama yöntemidir. Orkide klonlama, büyüyen tohumların cinsel üremesi yerine, mevcut bitki parçalarının kültürle çoğalmasıdır. Yani orkide yaprağından nasıl çoğaltılır, orkide kökünden nasıl çoğaltılır, orkide çiçek dalından nasıl çoğaltılır soruları orkide klonlama konusunda yer almaktadır.

Klonlama yoluyla, ana bitkinin tam kopyasını elde etmek mümkündür ve bu teknik, tohumdan olamayacak melez çeşitler üretmek ve çoğaltmak için gereklidir.

Doku kültürü ile orkide nasıl çoğaltılır?Doku kültürü veya mikro yayılım, orkide klonlamanın standart ticari yoludur. Steril koşullara gereksinim duyulduğu için evde yapmak zordur.

Orkide bitkisinin herhangi bir yerinden(yaprağından, kökünden veya çiçek dalından) alınan hücreler ile yeni bir bitki üretmek için kullanılır, genellikle büyüme gözü içeren uç hücreleri alınır. Özellikle orkide suda köklendirme çokça yapılan bir uygulamadır.

Su ve besin ortamı içeren bir cam kaba konurlar.Kültürler, yeni bitkiler oluşana kadar öngörülen sıcaklık ve ışık koşullarında tutulur.Nem seviyesi yüksek ve ışıktan uzak alanlarda tutulmaları gerekir.Yeni bitkiler çok küçük olduğu için, çiçek vermeleri uzun sürebilir en az 2-3 yıl beklenmesi gerekir.Doku kültürü yöntemiyle orkide çoğaltma yönteminde koşullara bağlı olarak yeni bitkilerin oluşma ihtimalini artabileceği gibi azalabilir. Bu nedenle orkide nasıl yetiştirilir diye düşünüldüğünde ilk akla gelmesi gereken bakımının çok dikkatli yapılması gerektiğidir.

Orkide keiki nasıl ayrılır?

Orkide nasıl çoğaltılır sorusunun en merak edilen cevaplarından biri de orkide çoğaltma için keiki yöntemidir. Bazı orkideler psödobulbs (büyüme sapı) üretmez, bunun yerine düz, dikey sapları vardır. Buna monopodial büyüme denir.

Orkideler yeterli şartlar sağlanmadığında veya tehlike hissettiklerinde çoğalma ihtiyacı duyar. Düğüm noktaları yeni sürgünler geliştirir. Düğümler, yaprakların ortaya çıktığı alanlardır.Genellikle yaklaşık altı ay içinde, ‘keiki’ adı verilen bebek yani yeni filizler ortaya çıkmaya başlar.Keiki orkide üzerinde bulunduğu kısımdan 4-6 cm’lik bir çapta keskin budama bıçağıyla ayrılır.

Kök adaptasyonu için su banyosu yaptırılır. Su banyosu için ılık su kullanımı olumlu sonuçlar verir. Böylece, köklerin adaptasyon sürecinden sonra yeni ortama uyum sağlaması kolaylaştırılmış olur.Orkide köklendirme için yerleştirilecek saksı, kök alınan orkideninki kadar büyük olmamalıdır, köklerin birbirine yakın olacağı bir saksı kullanılmalıdır. Özel orkide toprağı kullanılmalıdır.

Büyüme yerlerinin saksının üst kısmında kalmasına dikkat edin.Keikiler ayırma işlemi yapılan orkidelerden çok daha farklı olarak gölge fakat yüksek sıcaklıklı ve nemli alanlara ihtiyaç duyarlar.Keikilerin büyümesi oldukça yavaştır bu nedenle kısa zamanda hemen çiçek açması beklenilmemelidir.Keikilerin büyümesi ve başlı başına bir bitki olarak çiçek açması için en az 2 yıl gibi bir süreye ihtiyaç vardır.

Dendrobiums gibi bazı orkide türleri gövde boyunca dalları geliştirecektir. Bunların olgunlaşması için büyümesine izin verilebilir ve daha sonra ana bitkiden dikkatlice kesilebilir.Keiki durumu sıkça görülen orkide türleri; Dendrobium, Phalaenopsis, Oncidium, ve Epidendrum dur.Orkide çiçek sapı nasıl çıkar?Doğal ortamda, birçok orkide, ağaçların gölgesinde filtrelenmiş güneş ışığında ve nemli iklimlerde gelişir. Onları sert, doğrudan güneş ışığından uzak tutmanız gereklidir.

Orkidedeki son çiçek kaybolduğunda, çiçek sapı hâlâ yeşilse, ikinci veya üçüncü düğümün hemen üstünden kesin ve birkaç hafta bekleyin.Orkide çiçek sapı ne zaman çıkar sorusunun ise net bir cevabı yoktur çünkü koşullara ve bitkinin reaksiyonuna göre değişiklik gösterir. Uyuyan bir tomurcuk büyümeyi uyarabilir ve kesimin altında dallanan ikinci bir çiçek sapı üretebilir.Orkideler çiçekleri kaybettiğinde dalları kurumadan asla kesilmemelidir. Dalda yeni çiçek sapları oluşma ihtimali yok edilmemelidir.

Kesim işlemi mutlaka V şeklinde yapılmalıdır.Çiçek açan orkideler çokça hoş görünür, orkidenizi evinizde büyütebileceğinizi düşünmek zor olsa da başarı için, koşullarınızı sağlayın, ardından gelişmelerini izleyin.

Tohumdan orkide üretimi ve orkide nasıl çoğaltılır?Aynı zamanda üretim için önemli bir işlem olan tohumdan orkide üretimi, orkide çoğaltma için de kullanılan bir işlemdir. Orkideler dünyanın en küçük tohumlu bitkisi olma özellikleri nedeniyle bu yöntem en zor orkide çoğaltma yöntemlerinden biridir.

Tohum yöntemi hem orkide üretme hem de orkide çoğaltma için kullanılır. Ancak, tohumların kendi besin ihtiyaçlarını karşılaması oldukça zordur . Bu nedenle tohumla orkide çoğaltma yöntemi daha çok laboratuvarların kullandığı, önemli steril standartların sağlandığı bir durumda gerçekleştirilir.

Orkide üretimi için eğer tohum kullanılıyorsa , bitkiden alınan tohumların özel besin solüsyonlarıyla desteklenmesi böylece büyümeleri sağlanmalıdır. Çünkü orkide tohumları bu koşullar sağlanmazsa yaşamlarını sürdürüp gelişemezler.

Evde orkide nasıl çoğaltılır? Sorusunun yanıtları düşünüldüğünde tohum yöntemi en son seçeneklerden biri bile değildir. Çünkü evler laboratuvar ortamlarının sağlanması mümkün değildir dolayısıyla karşılığı alınamayacak bir uğraş için çaba sarf etmek yerine diğer orkide yetiştirme ve orkide çoğaltma yöntemleri uygulanmalıdır. kaynak  https://pratikbank.com

loading...
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

loading...