El İşi Örnek

Evde Barış Çiçeği Yelken Çiçeği Yetiştirmek İçin Püf Noktaları

Evde  Barış Çiçeği Yelken Çiçeği Yetiştirmek İçin Püf Noktaları

Evde yetiştirilecek çiçekler: Barış Çiçeği, Yelken Çiçeği, Spathiphyllum Halk arasında, Barış çiçeği veya Yelken çiçeği olarak bilinir. Anavatanı Filipinler’in tropikal ormanları olan Spathiphyllum, nemli ortamları sever. Kuzey ve Güney Amerika kıtasının tropikal bölgelerinde ve Güney Afrika yağmur ormanlarında bulunan 40 kadar çeşidi vardır Birkaç santimden ibaret gövdesi rizom halinde gelişir. Gövdesi, yaşlandıkça kalınlaşarak 10 cm veya daha fazla yükselir. Bu duruma gelmesi yıllar sürer. Kazık köklüdür fakat bir çok yan kökü toprak yüzeyini sıkı bir şekilde kaplayabilir. Yaprak boğum araları yok denecek kadar azdır.

Barış Çiçeği, oval, büyük ve parlak yapraklara ve muhteşem beyaz zarif çiçeklere sahip, uzun ömürlü, bir iç mekan süs bitkisidir. Az ışıkla idare edebilen, bu nedenle evlerde ve ofislerde yetiştirilmesi en uygun olan bitkilerden bir tanesidir. Bulunduğu ortama kolay adapte olur ve bulunduğu ortamda havayı temizleme özelliği kuvvetlidir.

Aşırı sıcak veya aşırı soğuk ortamları sevmez. Oda sıcaklığın yaklaşık 20 derece Barış çiçeği için ideal ısı ortamıdır. Spathiphyllum, güneş ışığını direk almayacak yerlerde bulundurulmalı. Az ışıklı ortamlara bile uyum sağlayan Barış çiçeği için, Gazete okuyacak kadar ışıklı bir ortam bile yeterlidir.

Yaz aylarında daha çok suya ihtiyaç duyar. Aşırı sulanmaktan da kaçınmak gerekir, aşırı sulamak bitkinin yapraklarının sararmasına ve çiçek açmasının gecikmesine sebep olabilir. Barış çiçeğinin sulama zamanına, toprağına yarım parmak sokarak kuru olup olmadığına bakarak karar verilmelidir. Her 3-4 sulamada bir bitki besini verilmelidir. Genel kullanımı yaprak amaçlı bitki besinleri (Afrika Menekşesi, Orkide vb) Barış çiçeği içinde uygundur. Özellikle büyüme zamanlarında buna daha çok ihtiyaçları vardır. Genel olarak ,1,5 – 2 ayda bir duşun altında yıkamak toprağında birikmiş olan baz, tuz, vs atıkların gitmesi ve yapraklardaki tozların temizlenmesi açısından faydalıdır.

Genelde ilkbahar ve sonbaharda çiçek açan bitki, özellikle uzun süre yeterli ışık aldığı yaz aylarının uzun günlerinde ve ideal ortamları bulduklarında yılın diğer zamanlarında da çiçek açabilirler. Ama ilkbaharda çiçek açmaları neredeyse kesindir.

Parazitlerin pek sevmediği hastalıklar dayanıklı bir bitki olsa da, çok narin yapıdadır. Küçük bir ihmalde hemen yaprak uçları kenarları bozulur. Fazla sulandığında, yapraklarında sararma ve çiçeklerinde dökülmeler yaşanabilir. Kuruyan yaprakları makasla kesilebilir. Arada saksının yönünü farklı yerlere çevirmenizde yarar vardır.

Barış çiçeği kökleri ile oynanmasından pek hoşlanmaz. Bu nedenle sık sık saksı değiştirilmez. Saksı değişimi en erken 3 yılda, en geç 12 yılda olmalıdır. Saksısı köklerin zor sığacağı büyüklükte olmalı. Eğer kökler toprağın yüzeyini sarmış ise bu saksı değişim zamanını göstermez. Bu durum bitkinin keyfinin yerinde olduğunu gösteren bir işarettir.

Dikim ve çoğaltılması işlemi ilkbahar mevsiminde yapılır. Genelde bir saksıda ne kadar çok yavrulamışsa güçlü olurlar. Bu nedenle onları ayrı saksılara ayırmaya çalışmayın. Eğer ayırmak gerektiğinde teker teker değil guruplar halinde ayırın. Kökler fazla birbirine girmiş ise ayırırken kökler büyük zarar görebilir, diktiğinizde hepsi tutar ama mevcut yapraklar mahvolacaktır. Köklerin zarar görmesini en aza indirmek için, bitkiyi saksıdan çıkarttıktan sonra köklerini su dolu kovaya tekrar tekrar batırarak, köklerin topraklarından ve birbirlerinden ayrılmalarını sağlamalıyız.

Kökleri n birbirine yapışık kalmaması için silkeledikten sonra kağıt havluya sürerek sularını giderin. Saksıya dikerken ince köklerin bir kısmının derinde kalmamasına dikkat edilmeli, bunlar toprağın en fazla 2 cm derinliğinde ve dağınık olmalıdır. Dikme işlemi tamamlanınca, eğer hava çok sıcak değilse, saksı alt deliklerden su çıkana kadar yavaşça sulayın. Eğer hava çok sıcaksa, sadece toprak üst kısmında 3-5 cm kadar ıslanacak kadar su verin ve hemen çiçeği

saksısı ve yaprakları birlikte hava almayacak şekilde yaprakları ile beraber naylona sardıktan sonra, direk güneş almayan ama çok aydınlık bir yerde 1 hafta bekletin. Sonra açın ve sulayın. Böylece bitkinin yaprakları bozulmadan köklerin toprağa adapte olduğunu göreceksiniz.

loading...
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

loading...