El İşi Örnek

Evde Yetiştirilecek Çiçekler Afrika Menekşesi

Evde Yetiştirilecek Çiçekler  Afrika Menekşesi

Evde yetiştireceğiniz çiçekler, evinize hem renk ve güzellik katacak, hemde evinizin havasının temizlenmesine yardımcı olacaktır. Evde hangi çiçekleri yetiştirebiliriz? Evde yetiştirebileceğiniz çok sayıda çiçek olduğu için, burada ara ara onlardan bahsedeceğiz. Konu edeceğimiz çiçeğin hem özelliklerini hemde bakımı nasıl yapılır anlatacağız. Bu yazımızın konusu Afrika Menekşesi.

Afrika Menekşesi, evlerde yetiştirilen en popüler bitkilerden bir tanesidir. Anavatanı Tanzanya olan Afrika Menekşesi, uygun şartlar sağlanırsa bir yıl boyunca çiçekli olarak kalabilir. Yılda bir iki defa dinlenme dönemi geçirebilirler. Bunlar genelde yeniden çiçeklenme içindir ve bir veya iki hafta sürer. Uzun süre çiçek açmaması bir sorun olduğunu gösterir. Afrika Menekşesinin, pembe, beyaz ve mor renklerinin her tonunda çiçekleri vardır. Kalp şeklinde ve sürekli canlı yaprakları vardır. Genellikle gölge veya hafif güneş ışığı alan yerleri seven bir bitkidir. Doğrudan güneş alan yer ve konumlarda bulundurmamak gerekir. Öğlen güneşi sıcağından korumak gerekir.

Yaprakları saplı, kendisi sapsız, tüylü, koyu yeşil, rozet biçiminde bir bitki olan Afrika menekşesinin çiçekleri, 15 cm. uzunluğunda, ince sapların ucunda demet halinde bulunur. Tacı bitişik taç yapraklı ve düzensizdir.

Az ışıklı, nemli ortamları seven bitki, nem oranı düşük olduğunda veya yetersiz sulamada tomurcuk üretimi olumsuz etkilenir. Sulama esnasında yapraklarına su değmemesi için dikkat edilmelidir.

Üretimi için sağlıklı ve olgun yaprakları sapı ile kesilerek, kurumuş bitki artığı ve kum karışımı toprağa dikilir. 18-21 derece sıcaklıktaki bir ortamda, yaprakların köklenmesi için 2-3 haftalık bir sürede yeterli olmaktadır. Menekşenin toprağı biri ilkbaharda olmak üzere yılda en fazla iki defa değiştirilmelidir. Yine saksı değişiminde dikkat edilmesi gereken bir nokta ise; değiştirilen toprak ile saksı toprağının aynı ısı derecesinde ve aynı ıslaklıkta bulunmasıdır.

Sık saksı değişimi, fazla sıcaklık ve ışık yada besin eksikliği, bitkinin çiçeklenmesini geciktirebilir veya engelleyebilir. Yine yukarıdaki durumlara dikkat edilmediği durumlarda bitkinin yapraklarında yaprak biti veya bitkinin köklerinde mildiyuva olarak adlandırılan mantarın sebep olduğu bir hastalık görülebilir.

Afrika Menekşesi saksı büyüklüğünden etkilenen bir bitkidir. Zamanından önce büyük saksıya alınırsa, bitkinin kökleri saksıyı kaplayana kadar çiçek açmayacağından, gelişimine göre daha büyük saksılara aktarılarak yetiştirmeye devam edilmelidir. Saksı büyüklüğü bitki çapının üçte biri olacak şekilde ayarlanmalıdır.

Menekşenin yaşı büyüdükçe kaz boynu diye tabir edilen, bitkinin gövdesinin toprak seviyesinden yukarıda kalma durumu görülür. Bu durumda bitkinin yaprakları giderek merkezde toplanarak çiçek açma durur. Böyle bir durumda yaşlı yapraklar temizlenmeli, gövdede tuz birikimi varsa keskin bıçak yardımıyla temizlenmeli ve yaprakların hemen altından gövde kesilerek yeniden dikilmelidir. Dikim işleminde yavru menekşelerin dikimi prosedürüne uygun hareket edilmelidir.

Genel olarak yapılması gereken bazı bakımlarda çiçeklenmeyi teşvik eder. Özellikle kurak bölgelerde nem kaybına yol açan sararmış dış yapraklar, kurumuş çiçek sapları budama yapılarak temizlenmelidir..

loading...
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

loading...