El İşi Örnek

Yılbaşı Kaktüsünü Çoğaltabilirsiniz

Yılbaşı Kaktüsünü Çoğaltabilirsiniz

Yılbaşı kaktüsü ülkemizde de çok sevilen ve yetiştirilen bir bitki. Tropikal iklimden geldiği için çok fazla soğuk havayı sevmez. Bu zamanlar yılbaşı kaktüsünüzü çoğaltmanın tam zamanı… Havanın uygun olması sebebiyle istediğiniz kadar çoğaltabilirsiniz. Çünkü ektiğiniz tüm parçaların tutma ihtimali çok yüksek. çoğalttığınız çiceğinizi arkadaşlarınıza hediye edebilirsiniz.

Nasıl çoğaltabilirsiniz?

Kesiminizi sadece sağlıklı yeşilliklerden almak önemlidir. Küçük bir saksıyı nemli bir toprakla doldurun. Temiz makas kullanarak, gövde ucundan Y şeklinde bir kesim yapın. Kesimin en az iki ila üç eklemli parçadan oluştuğundan emin olun.

Kesimi bir kağıt havluya yerleştirin ve saklanmadan önce üç saat kurumaya bırakın. Bu kök çürümesinin önlenmesine yardımcı olur.

Kesilen parça kuruduktan sonra, toprak yüzeyinin altında yaklaşık dörtte birini yerleştirin.Saksıyı bol miktarda ışık alan ancak doğrudan güneş ışığı almayan bir alana yerleştirin.Kök çürümesini önlemek için önce hafifçe nemli tutun.

Yaprakların ucunda büyüme belirtileri görmeli ve biraz kırmızı renkte olacaktır.Yeni bir büyüme gördüğünüzde, toprağı nemli tuttuğunuzdan ancak fazla sulu olmadığından emin olun. biraz gübre ya da kompost çay haftalık olarak verebilirsiniz . Ayrıca kaktüsü olgunlaştıkça biraz daha fazla ışıklı bir yere taşıyabilirsiniz.

Ek büyüyen ipuçları: Yılbaşı kaktüsünüzün mümkün olduğu kadar sıcak bir yerde tutmanız gerektiğini unutmayın. Daha fazla nem katmak için saksınızın içine çakıl taşları koyabilirsiniz. Kış aylarında kaktüsünüzü kuru tarafta tutmak en iyisidir – altı hafta boyunca su olmadan yaşabilir.

Yılbaşı Kaktüsü Çicek Açmıyorsa

Yılbaşı kaktüsü denilen bitkiyi evinizde yetiştiriyor ama hiç çicek açmadığından şikayet ediyor olabilirsiniz. Bunun için bitkinizi suçlayamazsınız. Çünkü bu bitkinin bakımı biraz karışık. Doğru şartlar altında bakımı yapılırsa yıllar boyunca evinizde sizinle birlikte olabilir.

Bu Bitki Hakkında

Yılbaşı kaktüsünün (Schlumbergera bridgessii, veya Schlumbergera × buckleyi) ana ülkesi ormanda gölgeli ağaçlara ve kayalara yapıştığı Güneydoğu Brezilya’nın kıyı dağlarıdır. Yapraksız yeşil, basamaklı bir modelde büyüyen yassı, parçalı pedler oluşturur. Bitki, kışın çiçek açma alışkanlığına rağmen, yılda birden çok kez beyaz, pembe veya kırmızı fuşya benzeri çiçekler üretebili

Yılbaşı kaktüsü hem köpekler hem de kediler için zehirli değildir.Bakım ve Dikim

Adına rağmen, birçok açıdan bir Yılbaşı kaktüsünü bir kaktüsten ziyade tropikal bir bitki gibi muamele etmeniz gerekiyor. Çöl kaktüs değil, orkideye sağlayacağınız koşullara daha yakın koşullarda yaşar. Afrika menekşesinin yaşayabileceği toprakları severler. Suyun saksının içinde kalmaması gerekir. Aslında su dolu bir kabın içine oturtularak sulanması çok daha olur. haftada iki kez su verilmesi yeterlidir.

Yılbaşı kaktüsü yılın çoğunda parlak, dolaylı ışık ve sıcaklıkları 20 ila 30 derece tercih ediyor. Çok fazla doğrudan güneş ışığı altında hasar görebilir ve ısıtıcılar, radyatörler ve şöminelerden uzak tutulması gerekir. Genellikle kapalı alanlarda yetişmesine rağmen, Yılbaşı kaktüsü açık havada da hayatta kalabilir. Herhangi bir don veya kara yağışına tahammül edemez ve iyi sulanması ve aşırı sıcaklıklardan korunması gerekir

Sıkı saksılar çiçeklenmeyi teşvik edebilir, ancak her iki veya üç yılda bir yeniden saksısının değiştirilmesi gerekir. Bunu yapmak için en iyi zaman, kışın geç döneminde çiçek açmayı bitirdikten sonra yapılmasıdır. Eski kabından biraz daha büyük yeni bir kaba koyun ve alt kısmında boşaltma delikleri olduğundan emin olun.

Çiçeklenme

Bitkinizin yeni yılda çicek açmasını istiyorsanız önceden planlamanız gerekebilir. Çiçeklenmeden önce bir süre bekletilmesi gerekiyor. Ekim veya Kasım ayında sulamayı kesin ve 12-14 saat karanlık ve sıcak bir ortalamada olmasını sağlayın. En iyi çiçek şansını elde etmek için, bitkiyi karanlık bir dolaba yerleştirin,

Her akşam 13 saat boyunca herhangi bir ışık almamasını sağlayın. Tomurcuklar oluşana kadar bu uygulamayı yapın. Çiçek açma döneminden sonra, serin sıcaklıklarda tutarak tekrar nemlendirin ve nadiren Mart ayı sonuna kadar sulama yapın

Çoğaltma

Yılbaşı kaktüsünün yayılması oldukça kolay bir bitkidir. Bir ila dört parçaya bölün ve iki ila dört gün boyunca serin, kuru bir yerde bekleyin. Daha sonra bir santim derinlik, tercihen kum karışımlı bir toprağa ekilir. Kök salıncaya kadar az miktarda su verin. Gelişme başlayınca normal su verebilirsiniz kaynak http://www.hayatkolay.com

loading...
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

loading...