El İşi Örnek

ORKİDE SULAMA YÖNTEMLERİ-DOĞRU ORKİDE SULAMA NASIL YAPILIR?

ORKİDE SULAMA YÖNTEMLERİ-DOĞRU ORKİDE SULAMA NASIL YAPILIR?

– Orkide nasıl sulanır sorunuzun cevabını en garanti yöntemler ile kesin alacaksınız !2- Orkide sulama adına bu güne kadar okuduğunuz en kapsamlı yazı olacak!

Evet bu yazıda orkide nasıl sulanır, orkide sulama gibi sorulara, kısacası her koşulda oluşanorkide nasıl sulanır ve orkide sulama sorularına cevap bulacaksınız. orkıde nasıl sulanır

Sabahın erken saatlerinde orkide sulanabilir. Bu, akşam vaktine kadar suyun tam buharlaşmasını sağlar.Eviniz çok sıcaksa veya düşük nem varsa, büyük olasılıkla daha sık sulamaya ihtiyaç duyacaksınız.
.
Ilık su kullanın (damıtılmış su kullanmayın) ve bitkinizi yaklaşık 15 dakika suya tutun ve ortamı iyice ıslattığınızdan emin olun. Ardından bitkinin yaklaşık 15 dakika boşaltmasına izin verin.Kuru görünebilir, ancak bu su yeterlidir.
Bitkiler sulandıktan sonra, kapta su olmayacak şekilde yerleştirilmelidir.

Kap tabanının sulu olmaması, bitki için nem oranını arttırmasını ve hava dolaşımı sağlar.Sulamaktan çok daha fazla önemli olanın aslında orkidenin fazla sulanmaktan dolayı ölmesidir. Bu nedenle orkideyi fazla sulamaktan kaçının. Sürekli ıslaklık köklerin çürümesine neden olur, bu da daha sonra yaprakların sarkmasına neden olur ve bitki sonunda ölür.

Orkide bakımı oldukça zor olan narin bir bitkidir. Orkide sulama ile ilgili en klasik tavsiye, bitki kurumadan hemen önceki gün su vermektir.

Orkide ne zaman sulanır ya da orkide kaç günde bir sulanır gibi soruların net cevapları yoktur. Çünkü sulama ihtiyacı bitkinin türüne ve bulunduğu ortam şartlarına göre çeşitlilik gösterir. Bu nedenle evde orkide sulama için orkide sulama zamanlarını anlamak ve orkidenin sulanması gerekip gerekmediğini belirlemek için kalem veya ahşap şiş kullanın. Bu önlem, kurşun kalem kontrolü (ortama yerleştirildiğinde keskinleştirilmiş bir kurşun kalem noktası, bitki yeterli suya sahipse nemle kararacaktır) önemli bir yöntemdir.

Orkide ne sıklıkla sulanır sorusunun cevabı için kullanabileceğiniz bir diğer yöntem ise parmak kontrolüdür. Islak hissettiriyorsa, ıslaktır. Sulamanın vakti olup olmadığından emin değilseniz, bir gün daha bekleyin.

Çoğu bitki plastik kaplarda yetiştirildiği için sulama kararı adına bir diğer iyi teşhis yöntemi ise bitkinin ağırlığıdır: ağır bitki sulamaya ihtiyaç duymaz.

Nemi değerlendirinOrkide ne sıklıkla sulanır diye merak ediyorsanız bu evinizdeki nem seviyesine, orkidenin aldığı güneş ışığına ve havanın sıcaklığına göre değişir. Bu faktörler bölgeye göre değişiklik gösterdiğinden orkide ne sıklıkla sulanır konusunda herhangi bir kural yoktur.

Kendi ortamınıza hitap eden bir rutin geliştirmelisiniz. Kendi orkide sulama yönteminizi ve orkide sulama tekniklerinizi koşullarınıza göre belirlemelisiniz.

Eviniz serinse, orkidenizin çok sıcak olan zamanlara kıyasla daha az sulanması gerekir.Eğer orkide güneşli bir camdaysa, gölgelik alana göre daha sık sulanması gerekir.Saksı karışımının kuru olup olmadığını kontrol edin

Saksı karışımı orkide sulamayla ilgili kontrol edilmesi gereken önemli faktörlerdendir. Orkidenin sulama için önemli olan orkide ne zaman sulanır ve orkide kaç günde bir sulanır sorularının ilk göstergesidir. Orkide saksı karışımı genellikle ağaç kabuğundan veya yosundan oluşur . Eğer kuru ve tozlu görünüyorsa, orkide sulama zamanı gelmiş olabilir. Bununla birlikte, sadece saksı karışımına bakmak size doğru bir gösterge sunmaz, orkide sulama için diğer belirtileri de takip ediniz gereklidir.

Ağırlığını kontrol etmek için saksısını kaldırın.Orkide sulamanın vakti geldiğinde kap hafifleyecektir. Ağırsa, kapta hala su var demektir. Orkide suya ihtiyaç duyduğunda saksının ağır hissettirmediğini ve içerisindeki nemin azaldığını hissetmeye başlarsınız.Ayrıca orkide sulama kararı vermek için eğer saksıdaki karışımın rengi açıksa da, sulama zamanı gelmiş olabilir.Parmak testi yapın

Bu, bir orkidenin daha fazla suya ihtiyacı olup olmadığını belirlemenin en iyi yoludur. Parmağınızı saksı karışımına daldırın, orkidenin köklerini rahatsız etmemeye özen gösterin. Nem hissetmiyorsanız veya az nem hissederseniz, orkide sulama zamanı demektir. Nemli saksı karışımını derhal hissederseniz, sulama için daha fazla zamana ihtiyaç vardır. Orkide sulama için şüpheniz olduğunda, fazladan bir gün beklemek gerekir.Az su verin

Orkide kaç günde bir sulanır veya orkide ne zaman sulanır sorularının net bir cevabı varsa o da orkidenin her gün sulanması sulanması gerekmediğidir. Orkide sulama süresi, orkide sulama zamanları ve orkide sulama aralıkları orkide çeşitlerine göre değişir.
Aşırı sulama, orkidenin köklerinin çürümesine ve sonunda ölmesine neden olur. Birçok bitkinin aksine, orkide yeterince kuruduktan sonra sulanmalıdır. Orkide sulama periyodu bitkinin kuruluğuna göre değerlendirilmelidir.
Bazı orkidelerde su depolayan organlar vardır, bazılarında ise yoktur. Cattleyas veya oncidiums gibi su depolamak için yeteneği olan bir orkideniz varsa, orkide sulamadan önce tamamen kurumasını beklemelisiniz.

Phalaenopsis veya papiopedilums gibi su tutma organları bulunmayan bir orkideniz varsa, orkideyi tamamen kurumadan önce sulayabilirsiniz. Sahip olduğunuz orkide çeşidinden emin değilseniz, orkideniz neredeyse tamamen kuru olduğu zaman orkideyi sulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Orkide sulama suyu nasıl olmalı diye düşünüyor iseniz suyunuzun soğuk ya da sıcak değil ılık olması gerektiğini unutmayın.

Orkide çiçeği nasıl sulanır, orkide sulaması nasıl yapılır, orkide ne kadar sulanır, orkideye ne kadar su konulur gibi sorularınız için size çeşitli orkide sulama yöntemleri hakkında bilgi vereceğiz.

Orkideyi su altında sulayın

Bir orkideyi sulamanın en kolay yolu bir musluğun altına tutup oda sıcaklığında sulamaktır. Suyu, güçlü akışta açmak yerine yavaşça yayılmasına izin verin, orkide için daha iyi olur. Peki orkideye ne kadar su verilir? Orkideyi suyun içinde bu şekilde 15 dakika tuttuktan sonra su altındaki deliklerden çıkana kadar bekleyin.
Resim 2

Orkide sulama suyu nasıl olmalı? Yumuşatılmış veya sert kimyasallarla işlem görmüş su kullanmayın. Özel bir orkide bir türüne sahipseniz, damıtılmış su veya yağmur suyu kullanıp kullanamayacağınıza bakın.

Su, kaptan hızlı bir şekilde dökülmelidir. Potun içine sıkışmış gibi görünüyorsa, kullandığınız saksı karışımı fazla yoğun olabilir. Orkideyi suladıktan sonra kabının ağırlığını kontrol edin, böylece kabın ne zaman daha hafif hale geldiğini ve orkidenin ne zaman tekrar sulanmaya hazır olduğunu fark edebileceksiniz.
Daldırma Yöntemi kullanın

Bu yöntemde orkidenizi kendi saksısından daha geniş bir kap içerisindeki suya, su saksı başına gelecek daldırırsınız yaklaşık 15- 20 dakika beklettikten sonra çıkarıp kendi yerine alabilirsiniz.
Saksı dibinde su birikip birikmediğini mutlaka kontrol ediniz. Fazla bitki kökleri için zararlı olacağından boşaltmanız gereklidir.

Buz küpü yöntemi kullanınOrkide çiçeği nasıl sulanır sorusu için pratik ve hızlı bir cevap istiyorsanız, popüler buz küpüyönteminikullanabilirsiniz. Saksı karışımının üstüne 1/4 fincan dondurulmuş su (genellikle üç orta buz küpü) koyun.Buz küplerini kendiliğinden erir. Bu yöntemi orkide sulama için haftada birden fazla uygulamayın. Bu yöntem, orkidenin uzun süreli sağlığı için optimaldeğildir, ancak kullanılabilir.

Orkide sulama için orkide saksısının boşaltma delikleri olduğundan emin olun. Bir orkideyi, suyun boşaltılabileceği delikler olmadıkça düzgün sulayamazsınız. Saksıda kalan su köklerin çürümesine neden olur, bu nedenle alttan boşaltma önemlidir. Deliksiz bir orkide saksısı satın aldıysanız, mutlaka delin yada deldirin. Normal saksı toprakları yerine orkide saksı karışımı kullanın. Orkide saksı karışımı daha özel olduğu için orkide bakımı sulama alanında özel bir yere sahiptir.

Sabah veya öğleden sonra orkide sulayın

Orkide çiçeği nasıl sulanır sorusunun en doğru cevabı orkide sulama için sabah erken veya öğleden sonrayı seçmektir. Böylece fazla suyun karanlık olmadan önce buharlaşması çok zaman almayacaktır. Eğer su bir gecede bitki üzerine oturursa çürümeye neden olabilir veya bitkiyi hastalıklara yatkın bırakabilir. Sulama zamanı orkide sulama teknikleri içerisindeki önemli etkenlerdendir.

Yapraklar üzerinde fazla su görürseniz, kağıt havluyla silin.Sulamadan birkaç dakika sonra saksısına bakın ve suyu boşaltın, böylece orkide saksısında su oturmasını önlemiş olursunuz.ORKİDE SULAMAYI ETKİLEYEN FAKTÖRLER

Bitkilerin size tam olarak ne zaman ve ne kadar sulamanız gerektiğini anlatan kolay bir rehber maalesef yok. Ancak bu orkide yetiştirmemek için tatmin edici bir neden değildir. Orkide bakımında her şey denge ve bol sabırla ilgilidir. Bir orkide sulama programı geliştirirken ve orkide sulama tekniklerinden faydalanırken göz önüne almanız gereken bazı faktörler şunlardır:

Saksı malzemesi; Farklı ortamlar farklı miktarda su tutar. Örneğin; çam kabuğu kil paletlerinden daha uzun süre su tutar. Su tutma ne kadar büyükse, suya daha az ihtiyaç duyarsınız. Bu nedenle orkide yapısına en uygun olan özel orkide saksı karışımlarını kullanmalısınız.

Türler; Türlere aşina olduğunuzdan ve kurallarına uyduğunuzdan emin olun. Farklı türlerin çok farklı orkide sulama yöntemleri olabilir ve bunları sağlamadan karışık bir koleksiyona sahip olmak çok zor olabilir.
Sıcaklık; Sıcaklık ne kadar yüksekse, genel olarak suya olan ihtiyaç da o kadar yüksektir.

Nem; Genel olarak, ortam nemi ne kadar yüksekse, sulama ihtiyacı da o kadar azdır. Nem, kullandığınız saksı ortamıyla yakından ilişkilidir. Birçok evde orkide yetiştiricisi, yerel nem oranını artırmak için kapları suyla dolu bir çakıl tepsisinde tutar.

Hava akımı; Belirli bir miktar hava akımından korkmayın. Orkideler hem kökleri hem de yaprakları çevresinde bol temiz hava ister. Ancak çok fazla hava akışı onları daha çabuk kurutmaya eğilim gösterir, bu nedenle orkide sulamayı artırmanız gerekir.

Orkideler tropikal bitkilerdir, evinizde orkide yetiştirirken, doğru hava akımı, nem ve ışık seviyeleri ile tropik bir orman ortamını kopyalamanız mümkün değildir. Dolayısıyla, orkideleri sularken insanların yaptığı en yaygın hatalar şunlardır:

Durgun suOrkide bitkilerinin köklerinin asla durgun suda oturmasına izin verilmemelidir. Çoğu durumda, bitki çürür ve ölür.

Gece sulama

Ne tür orkide yetiştirirseniz yetiştirin ,orkide sulamayı daima sabahları yapın . Gece sulama, büyüyen phalaenopsis uçlarında veya çiçek kılıflarında suyun durmasına izin verir. Bu, bakteri ve mantar hastalıklarını teşvik eder. Orkide bitkileri sulaması kesinlikle gece yapılmamalıdır. kaynak https://pratikbank.com

loading...
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

loading...